Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
      Mariëlle Blokzijl - Vrijdag 19 September 2017

      Hulp bij dekbed kiezen

      Voordat je een nieuw dekbed koopt, is er een aantal dingen die goed zijn om te weten. Een dekbed heeft allerlei verschillende eigenschappen: maat, soort, vulling, tijk en warmte. Daarnaast hebben sommige dekbedden ook nog ‘special features’, zoals een extra fijn geweven tijk of een aloë vera. Al die eigenschappen samen bepalen hoe lekker je onder het dekbed zult slapen!

      Formaat dekbed kiezen

      De meest simpele keuze is het formaat van het dekbed. Natuurlijk moet je dekbed groot genoeg zijn om op je matras te passen, zonder dat je partner of jij wordt bloot gewoeld. En als je een dekbed vervangt, wil je vast ook je dekbedovertrekken nog kunnen gebruiken. Wees daarom zeker van het juiste formaat dekbed. Dit zijn de verschillende dekbedmaten op een rij:

      • 1-persoons (140x200/220 cm)
      • 2-persoons (200x200/220 cm)
      • Lits-jumeaux (240x200/220 cm)
      • Lits-jumeaux XL (260x200/220 cm)

      Je ziet dat de formaten in twee lengtematen verkrijgbaar zijn: 2 meter en 2 meter 20. Wij raden aan om de grootste lengtemaat te kiezen wanneer jij of je partner langer is dan 1 meter 80. Zo voorkom je koude voeten. Nog een tip: transpireert één van jullie veel ‘s nachts? Overweeg dan om twee 1-persoonsdekbedden aan te schaffen. Zo kun je zelf bepalen hoe koel of warm je ligt, zonder dat de ander daar last van heeft!

      Soort dekbed kiezen

      Een dekbed is niet alleen in verschillende maten, maar ook in verschillende soorten te koop. De belangrijkste soorten waaruit je kunt kiezen, zijn het enkel dekbed, zomerdekbed en 4-seizoenendekbed. Een enkel dekbed bestaat uit een enkele laag. Voor een zomerbed geldt hetzelfde, alleen is dit dekbed extra licht en luchtig. Hiermee kun je tijdens warme nachten toch koel slapen. Een 4-seizoenendekbed bestaat uit 2 losse lagen met verschillende dikte.Ze kunnen aan elkaar vast worden gemaakt met drukknopen. Voor de zomer kies je het dunste dekbed. Wordt het wat koeler, dan leg je het dikkere dekbed op bed. Voor koude winternachten kun je beide dekbedden combineren en blijf je altijd heerlijk warm.

      De vulling van het dekbed

      Hoe een dekbed voelt en slaapt ligt grotendeels aan de vulling. De vulling bepaalt ook of je het dekbed zelf kan wassen, hoe geschikt het is voor mensen met een huisstofmijtallergie en hoe zwaar het dekbed is. Hieronder zie je de eigenschappen van de verschillende soorten vulling van een dekbed:

      • Dons. Een donzen dekbed is heerlijk warm en ventileert ook zeer goed. Een donzen dekbed valt altijd heerlijk om je lichaam heen. De vulling bestaat uit dons en veren. Hoe meer dons, hoe warmer, lichter en soepeler het dekbed.  Het percentage dons en veren wordt vermeld bij de verschillende donzen dekbedden.
      • Wol. Dankzij de natuurlijke veerkracht blijven wollen dekbedden altijd in vorm en gaan jarenlang mee. Een dekbed van wol is aan te raden wanneer je 's nachts veel transpireert. De vulling van wol zorgt namelijk voor een zeer goede vocht- en temperatuurregulatie. De wol kan namelijk veel vocht opnemen zonder dat het klam en vochtig aanvoelt. En de wol is ook nog eens zelfreinigend. In de wol bevindt zich namelijk de stof lanoline, een natuurlijk wolvet. Dit vet maakt de wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend. Daardoor is een geurloos wollen dekbed ook ideaal voor mensen met een huisstofmijtallergie.
      • Synthetische vulling. Een synthetisch dekbed is gevuld met polyester microvezels of holle bolletjes. Afhankelijk van de soort en hoeveelheid vulling is een synthetisch dekbed net zo warm als een een donzen of wollen dekbed. Voor mensen met een (huisstofmijt)allergie is een synthetisch dekbed een goede optie. Dit dekbed mag namelijk op hoge temperatuur in de wasmachine, waardoor de huisstofmijt wordt gedood. Synthetische dekbedden zijn lichter dan de donzen en wollen dekbedden. Ze zijn alleen ook wat minder ventilerend.
      • Katoen. Op zoek naar een dekbed dat goed ventileert en goed isoleert? Dan is een katoenen dekbed een prima keuze! Een dekbed van katoen is iets zwaarder dan een donzen dekbed maar wel wat lichter dan een wollen dekbed. Als je budget het niet toelaat om een donzen of wollen dekbed te kopen, dan biedt het dekbed van katoen een prima, goedkoper alternatief!

      De tijk van het dekbed

      De tijk is de hoes van het dekbed. Meestal is deze gemaakt van katoen en soms van microvezel. Microvezel heeft als voordeel dat het hyperallergeen is. Voor een katoenen tijk geldt: hoe hoger de kwaliteit van het katoen, hoe fijner het dekbed aanvoelt en hoe minder deze ‘tocht’. Katoen percal is bijvoorbeeld van hogere kwaliteit dan gewoon katoen. Ook kan een tijk extra dicht geweven zijn. Dit biedt een groot voordeel voor iedereen met een huisstofmijtallergie. Door de dichte weving kan huisstofmijt het dekbed niet goed binnendringen. Ten slotte heeft de kwaliteit van de tijk veel invloed op duurzaamheid van je dekbed.

      De warmte van een dekbed

      Hoe warm een dekbed aanvoelt, wordt als ‘warmteklasse’ op een schaal van 1 tot 4 aangegeven. Als je het ‘s nachts snel warm hebt, heb je voldoende aan een dekbed van warmteklasse 3. Ben je een koukleum, dan heb je een dekbed van warmteklasse 1 nodig. Warmteklasse 2 is van gemiddelde warmte en kun je elk seizoen gebruiken. Voor de warme zomer kies je een dekbed van warmteklasse 4. Ook als je ‘s nachts last hebt van opvliegers of in een warme ruimte slaapt, is dit een goed dekbed.

      De ‘special features’

      Ten slotte hebben sommige dekbedden ‘special features’ om nóg meer comfort aan het dekbed toe te voegen.

      • Lavendelgeur. Hierbij is lavendel aan de vulling toegevoegd. Lavendel heeft een bewezen positieve werking op de nachtrust.
      • Anti-allergische tijk. Een tijk met uiterst dichte weving, zoals een microlinnen tijk, heeft een anti-allergische werking en is geschikt voor astma en cara-patiënten.
      • Aloë vera behandeling. Hierbij is het dekbed behandeld met een aloë vera-touche. Dit stimuleert het afweersysteem en de stofwisseling. Ook heeft dit dekbed een anti-allergische werking en is het stof- en reukvrij. Het is daardoor perfect voor mensen die gevoelig zijn voor stof.

      Een nieuw dekbed is een aankoop waarvan je jarenlang plezier wilt hebben. Met deze informatie hebben we het kiezen van het perfecte dekbed hopelijk wat makkelijker gemaakt!

      Lees het in onze blog

      Recente artikelen

      Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »