Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
      Mariëlle Blokzijl - Vrijdag 19 Oktober 2017

      Het gevaar van slaapapneu

      Iedereen heeft wel eens last van snurken. Is het niet bij jezelf, dan wel bij je partner. Is het snurken zo hevig dat je er zelf wakker van wordt of je partner er niet van kan slapen? Dan kan er sprake zijn van slaapapneu. Veel mensen hebben slaapapneu zonder dat ze dat weten. Terwijl slaapapneu heel gevaarlijk kan zijn!

      Wat is slaapapneu?

      Bij slaapapneu stokt de ademhaling gedurende de slaap. Dat kan bij sommige patiënten wel meerdere ademhaling achter elkaar duren. Dat betekent dat je lichaam tientallen seconden zonder zuurstof zit. Op een gegeven moment daalt het zuurstofgehalte en stijgt het CO2 in het bloed zodanig, dat de hersenen een ‘noodsignaal’ krijgen. Op dat moment hap je naar adem in de vorm van een luide snurk.

      Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?

      Ten eerste zorgt slaapapneu voor een ernstig verstoorde nachtrust. Dit kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Het kan ook een weerslag hebben op je relatie, omdat je niet samen kunt slapen. Bovendien kan slaapapneu talloze aandoeningen veroorzaken, zoals een hoge bloeddruk en impotentie tot zelfs een beroerte of een hartaanval. Slaapapneu kan dus letterlijk levensgevaarlijk zijn.

      Hoe ontstaat slaapapneu?

      Er twee soorten slaapapneu. Bij het Centraal Slaapapneu-syndroom is er sprake van een verstoord hersensignaal naar de ademhalingsspieren. Hierdoor worden er geen ademhalingsbewegingen gemaakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een aangeboren ziekte, hartfalen, cerebrovasculaire ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen of verblijf op grote hoogte. De tweede variant van slaapapneu ontstaat door een geblokkeerde keelholte. Dit heet Obstructieve Slaap Apneu. Hierbij blokkeert het zachte deel van het gehemelte, de wand van de keelholte of de tong de luchtweg. Een aantal factoren kan dit veroorzaken. Naast erfelijke factoren, speelt lichaamsbouw een rol. Een korte dikke nek, grote amandelen, een grote tong, een vernauwing in de neusholte en een naar achter staande kaak kunnen slaapapneu veroorzaak. Ook overgewicht is een belangrijke risicofactor.

      Wat valt er te doen tegen slaapapneu?

      Slaapapneu kan worden verergerd door roken, alcohol, drugs of sommige medicijnen. Daarnaast is overgewicht een risicofactor. Het aanpassen van de levensstijl kan dus helpen om slaapapneu te voorkomen. Sommige mensen hebben alleen last van slaapapneu als zij op hun rug slapen. Voor verstokte rugslapers zijn er verschillende hulpmiddelen om te voorkomen. Zoals een speciale riem die een trilling geeft wanneer je op je rug draait. Of je kunt een tennisbal in het rugpand van je slaapkleding naaien. Is de slaapapneu ernstig, dan schrijft de longarts een masker voor. Met dit neusmasker, wordt tijdens de slaap extra lucht in de keel geblazen. Ten slotte is soms een operatie nodig om obstructie van de ademhalingswegen te voorkomen. Dit kan een relatief kleine ingreep zijn, zoals het rechtzetten van een scheef neustussenschot. Met lasertechnieken of chirurgie kan meer ruimte worden gecreëerd door een deel van de huig, keelamandelen en een randje van het zachte verhemelte weg te halen. Ook kan de tongbasis of zachte verhemelte worden verstevigd.

      Ben je een verstokte snurker en heb je hierdoor last van slaaptekort en de bijbehorende vermoeidheidsklachten? Dan kan het goed zijn dat je lijdt aan slaapapneu. Via de huisarts kun je een verwijzing krijgen naar een slaappoli. Hier kunnen ze met onderzoeken en vragenlijst vaststellen wat het probleem is en hoe dit kan worden opgelost.

      Lees het in onze blog

      Recente artikelen

      Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »