Klantenservice
0
Sluiten

Overige categorieën

Filters
      Mariëlle Blokzijl - Vrijdag 21 Mei 2017

      Invloed van kleur in de slaapkamer

      Kleuren hebben een grote invloed op hoe wij ons voelen en een ruimte ervaren. Het is dus best belangrijk om de juiste kleur te kiezen voor in huis. Zo wil je in de slaapkamer vooral ontspannen. Welke kleur past daar het beste bij? En hoe laat je een kleine slaapkamer groter lijken?Hier lees je alles over het effect van kleur in de slaapkamer!

      Het effect van kleur op onze emoties

      Kleuren hebben elk hun eigen uitstraling en wekken een bepaald gevoel op. Ze zijn dan ook sfeerbepalend voor een kamer. Maar welke kleur bepaalt welke sfeer? Grofweg is een kleur koel of warm. Koele tinten zoals wit, blauw, groen en grijs werken kalmerend op onze emoties, terwijl warme tinten zoals rood, oranje, geel en bruin juist stimulerend werken. Zwart is een warme kleur, terwijl wit een koele kleur is. Kleuren als groen en paars bestaan uit een warme en koele tint en worden dan ook hybride kleuren genoemd.

       

       

      Kleur in de slaapkamer

      Omdat de slaapkamer een ruimte is om tot rust te komen, passen hier de kleuren uit het koele spectrum perfect bij. Voorkom echter dat de slaapkamer te kil wordt en maak ook gebruik van een accentkleur uit het warme spectrum. Zo zou je zelfs het sterke, stimulerende rood als accentkleur kunnen gebruiken in de slaapkamer, bijvoorbeeld met een rood dekbedovertrek. Zo stap je elke ochtend vol energie uit bed!

      Optisch effect van kleur

      Naast het effect op onze emoties, hebben kleuren ook een effect op de ruimte. Met dit optische effect kun je de slaapkamer groter of juist knusser laten lijken. Zo kun je een slaapkamer met een laag plafond een ruimtelijk effect geven door het plafond in een lichtere tint te verven dan de muren. Ook een schuin plafond kun je het beste in lichte tinten verven, zodat het minder benauwd aanvoelt. En is je plafond hoog en voelt dat niet prettig aan? Verminder dan het afstandelijke effect door het plafond een donkere tint te geven.

      Kleurtips & weetjes

      • Heb je moeite om in slaap te vallen? Een zwarte wand naast het bed of achter het hoofdeinde geeft een gevoel van geborgenheid.
      • Zoek je een kleur die niet al te stimulerend werkt, maar wel een beetje prikkelt? Kies dan voor paars. Paars wekt een gevoel op van ontspanning en prikkelt tegelijkertijd de creativiteit. Zo word je slapend wijzer!
      • Met groen nemen gevoelens van tevredenheid, optimisme en vertrouwen toe. Combineer groen met andere natuurlijke kleuren en materialen en je slaapkamer wordt een oase van rust.
      • Houd bij het gebruik van kleur in de slaapkamer de 80/20 verdeling aan voor het mooiste effect. 80% van de slaapkamer houd je in neutrale tinten; 20% van de slaapkamer mag een uitgesproken kleur krijgen.
      • Het neutrale kleurenscala varieert van koele tot warme kleuren. Ideaal om in de slaapkamer te gebruiken! Combineer koel wit bijvoorbeeld met warm beige en taupe. Heerlijk rustgevend.
      • Behalve warme en koele kleuren kun je ook sterke en neutrale kleuren heel goed met elkaar combineren. Zo is pastel roze een neutrale, warme kleur en rood juist een sterke, warme kleur. Blauw kan een sterke, koele kleur zijn, terwijl lichtgrijs een neutrale koele kleur is.
      • Alle kleuren komen in veel verschillende nuances. Zo wordt de koele kleur groen door een toevoeging van geel ineens het warme, levendige lime. En aubergine, een paars met veel bruintinten, is een warme kleur, terwijl paars zelf tegen het koele spectrum ligt. Zo kun je eindeloos variëren en spelen met kleur.
      • Wil je een koele slaapkamer van een warm accent voorzien of een neutrale slaapkamer een flinke ‘splash of color’ geven? Kies dan voor een gekleurd dekbedovertrek. Je vindt ze allemaal door te zoeken via ‘dekbedovertrekken op kleur'!

      Lees het in onze blog

      Recente artikelen

      Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »